- Цветы и растения
- Аквариум и рыбы
- Для работы
- Для сайта
- Для обучения
- Почтовые индексы Украины
- Всяко-разно
- Электронные библиотеки
- Реестры Украины
- Старинные книги о пивоварении
- Словарь старославянских слов
- Все романы Пелевина
- 50 книг для детей
- Стругацкие, сочинения в 33 томах
- Записи Леонардо да Винчи
- Биология поведения человека
Главная Прочие дисциплины Розміщення продуктивних сил України - Дорогунцов С.І. |
Розміщення продуктивних сил України - Дорогунцов С.І.
ОСНОВНІ ПОНЯТТЯ
Агропромисловий комплекс — сукупність галузей народного господарства, що зайняті виробництвом продукції сільського господарства, її зберіганням, переробкою і доведенням до споживача.
Агропромислова інтеграція — процес посилення виробничих зв’язків і органічного поєднання сільського господарства з суміжними галузями, що займаються обслуговуванням сільського господарства і доведенням його продукції до споживача.
Інтенсифікація сільського господарства — збільшення виробництва продукції шляхом продуктивного використання вже оброблюваних земель та інших ресурсів завдяки застосуванню нової техніки і технології, сучасних форм організації праці і виробництва. Напрями інтенсифікації — механізація, меліорація, нові технології та інші шляхи індустріалізації сільського господарства.
Меліорація (від лат. — покращання) — сукупність організаційно-господарських і технічних заходів, спрямованих на докорінне поліпшення земель.
Раціональне природокористування — передбачає оптимальність зв’язків суспільства і природи, екологізацію виробничої діяльності, збереження просторової цілісності природних систем у процесі їх господарського використання, народногосподарського підходу до організації природокористування.
Сільськогосподарські угіддя — частина земельних ресурсів, які використовуються в сільському господарстві (рілля, сіножаті, пасовища, багаторічні насадження) для виробництва сільськогосподарської продукції.
Сильні пшениці — сорти м’якої пшениці, що мають високі хлібопекарські якості (білок — 14—16%), з високим вмістом еластичної клейковини (28%) і скловидністю не нижчою від 70%. Дають високоякісне борошно.
Тверда пшениця — вид пшениці, зерно якої з високим вмістом білка (21—22%) і особливою якістю клейковини. Це зерно є сировиною для макаронної промисловості.
ПИТАННЯ ДЛЯ САМОКОНТРОЛЮ
- Визначте роль агрокліматичних умов у розвитку, галузевій структурі і розміщенні сільського господарства.
- Доведіть об’єктивну необхідність інтеграції сільського господарства і галузей промисловості.
- Назвіть галузеву структуру АПК України.
- Визначте місце сільського господарства в формуванні і розвитку АПК.
- Назвіть галузеву структуру сільського господарства України, його зональну спеціалізацію.
- Охарактеризуйте рослинництво України, його галузеву структуру і передумови розвитку і розміщення.
- Охарактеризуйте тваринництво України, його галузеву структуру, особливості розміщення і зональну спеціалізацію.
- Визначте роль і місце переробного комплексу в розвитку АПК України, його структурі.
- Назвіть спеціалізовані АПК України, особливості їх формування і розміщення.
Література
- Борщевский П. П., Прейгер Д. К., Иванух Р. А. Региональная специализация сельскохозяйственного производства Украинской ССР. — К.: Наукова думка, 1989. — 197 с.
- Веденичев П. Ф., Пасхавер Б. И. Аграрный ресурсный потенциал Украинской ССР. — К.: Наукова думка, 1988. — 311 с.
- Иванух Р. А. Природные ресурсы сельскохозяйственного производства Украинской ССР. — К.: Наукова думка, 1984. — 223 с.
- Крючков В. Г. Использование земель и продовольственные ресурсы. — М.: Мысль, 1987. — 231 с.
- Лебединский Ю. П., Ганечко Л. А. Продовольственный комплекс Украинской ССР. — К.: Наукова думка, 1986. — 253 с.
- Маракулин П. П. Региональные особенности размещения сельскохозяйственного производства. — К.: Наукова думка, 1986. — 212 с.
- Масляк П. О., Олійник Я. Б., Степаненко А. В. Словник-довідник з економіки і соціальної географії світу. — К.: Лібра, 1996. — 328 с.
- Основи економічної теорії / За ред. С. В. Мочерного. — К.: Видав. Центр «Академія», 1998. — 464 с.
- Пістун М. Д., Гуцал В. О., Провотар Н. І. Географія агропромислових комплексів. — К.: Либідь. — 1997. — 198 с.
- Ракитников А. Н. География сельского хозяйства. — М.: Мысль, 1970. — 342 с.
- Состояние и охрана земельных ресурсов. — К.: Наукова думка, 1985. — 136 с.
- Территориальная организация агропромышленных комплексов. — К.: Наукова думка, 1985. — 304 с.
- Шипович Е. И. География производительных сил Украинской ССР. — К.: Выща школа, 1988. — 127 с.
ПИТАННЯ ДЛЯ ДИСКУСІЇ
- Закономірності формування територіальних АПК.
- Структурні особливості агропромислового комплексу України.
- Напрями реформування територіальних АПК в умовах переходу до ринкових форм господарювання.
Created/Updated: 25.05.2018