special

Плавання з методикою викладання - Клопов Р.В.

2.3 Техніка пірнання

Плавання під водою без штучних пристосувань для дихання — важливий прикладний навик. Воно застосовується при порятунку тих, що тонуть, пошуках і діставанні предметів з дна, при підводному полюванні і фотографуванні. Плавці, що володіють середніми фізичними даними, після 3-5 тренувань можуть затримувати дихання від 30 до 60 с і пропливати за цей час під водою від 20 до 30 м.

Пірнання буває двох видів — в глибину і в довжину. Пірнання в довжину іноді називають плаванням під водою. Ще в перших післявоєнних років проводилися змагання по пірнанню на швидкість на дистанціях 25 і 50 м. В даний час такі змагання в нашій країні не проводяться.

У нас також заборонені всякі змагання по пірнанню на дальність і тривалість перебування під водою. При пірнанні, на відміну від інших видів фізичних вправ, людина більш менш тривалий час вимушена затримувати дихання, не поповнюючи запасів повітря. Слідством затримки дихання є зменшення кисню в крові і тканинах організму і збільшення змісту вуглецю. Тому тривала затримка дихання негативно діє на організм — в першу чергу на вищу нервову діяльність і серцево-судинну систему. В результаті тривалої затримки дихання відбувається зменшення частоти серцевих скорочень, а потім людина втрачає орієнтування і контроль над своїми рухами. Саме небезпечне в цій ситуації, що плавець по суб'єктивних відчуттях продовжує добре себе відчувати. Цим можна пояснити втрату свідомості під водою, що може спричинити за собою смерть. Тому при проведенні занять по пірнанню тривалість затримки дихання повинна збільшуватися строго поступово. Спочатку тривалість перебування під водою повинна бути не більше 10-15 с, поступово збільшуючись до 30 с. Тренування в цьому напрямі здійснюється по шляху збільшення кількості повторень і поступового нарощування тривалості. Слід пам'ятати, що вправи з максимальною тривалістю затримки дихання у воді недопустимі.

Перш ніж зануритися у воду, потрібно обов'язково провести гіпервентиляцію легенів, яка збільшує вміст кисню в крові і дозволяє збільшити час затримки дихання. Для цього потрібно зробити декілька (3-4) глибоких вдихів і видихів, після чого затримати дихання на вдиху і зануритися у воду.

При потребі зробити вдих під водою необхідно випускати повітря невеликими порціями і не поспішаючи піднятися до поверхні води. Пам'ятайте, що, затримуючи вдих, той, хто пірнає, (в результаті кисневого голодування, що наступило) може знепритомніти під водою і загинути.

Питома вага людини з глибиною збільшується, оскільки тиск води зростає, що викликає зменшення об'єму повітря в легенях. При пірнанні на невелику глибину людина прагнутиме спливати на поверхню, а на велику глибину — занурюватися. Оптимальна глибина для пірнання в довжину — від 0,8 до 1 м під поверхнею води.

При пірнанні необхідно дотримувати запобіжні засоби, порушення яких може призвести до загибелі:

— пірнання заборонено в місцях стоянки судів, барж, човнів, понтонів, плотів і інших плавзасобів;

— не можна упірнати, якщо людина втомилася, розпалена, хвора або недавно перенесла захворювання;

— пірнання заборонено раніше ніж через 2 г після їжі, оскільки блювотні маси можуть викликати задуху і привести до втоплення;

— категорично неприпустимо пірнання поодинці, без досвідченого товариша, який страхує, або інструктора;

— пірнання дозволено тільки в прозорій воді і при хорошій видимості. Якщо вода недостатньо прозора, пірнаючі прив'язують собі до пояса тонкий шнур, вільний кінець якого тримає в руках інструктор;

— час перебування під водою повинен постійно контролюватися;

— упірнати потрібно тільки поодинці: коли один упірнаючий з'явився на поверхні, стартує інший;

— за кожним упірнаючим повинен вести нагляд з суші досвідчений інструктор, готовий у будь-який момент надати йому допомогу;

— до пірнання потрібно домовитися про умовні сигнали, по яких пірнач негайно з'являється на поверхні води. Звичайно стукають по залізним сходам, оскільки цей звук дуже добре чутний у воді;

— під час пірнання необхідно обов'язково розплющувати очі у воді.



 

Created/Updated: 25.05.2018